Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба съобщиха снощи, че са провели телефонен разговор, за да обсъдят срещата на върха на НАТО тази седмица и контранастъплението на Киев за връщане на земи, завзети от Русия, предадоха Ройтерс и БТА.

"Днес проведох важен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба преди срещата на върха на НАТО тази седмица", заяви Блинкън в "Туитър".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър посочи в отделно изявление, че двамата дипломати са обсъдили и "напредъка в контранастъплението на Украйна".

Кулеба заяви в "Туитър", че разговорът е бил за уточняване на подробности преди срещата на върха на НАТО, която започва утре във Вилнюс.

"Имах продуктивен разговор със секретаря Блинкън преди срещата във Вилнюс, заяви Кулеба в Туитър. - Остават 48 часа до края на срещата и ние работим, за да може окончателните ѝ решения да бъдат печеливши за всички: Украйна, НАТО и глобалната сигурност."

Украйна се надява във Вилнюс да получи ясен сигнал относно перспективите си за членство в НАТО. Белият дом заяви в петък, че президентът Джо Байдън и други лидери на ръководения от САЩ алианс ще обсъдят какви стъпки трябва да изпълни Украйна.

Украйна ще "преразгледа стратегията", ако не бъде поканена на срещата на върха на НАТО

Украйна ще бъде принудена да "преразгледа стратегията си", ако не бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли, заяви вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за вестник "Европейска правда".

"Това определено ще наложи преразглеждане на стратегията", каза тя в отговор на въпрос за реакцията на Киев, ако на срещата на върха във Вилнюс НАТО не покани Украйна да се присъедини към алианса след края на конфликта.

Стефанишина обясни, че ако Украйна не получи покана, тя ще измести фокуса от членството в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните държави.

"Тоест, ако във Вилнюс имаме отсрочено решение или нямаме решение относно членството на Украйна в НАТО, това означава, че тогава основното нещо са гаранциите за сигурност. Следователно фокусът очевидно се измества", каза вицепремиерът.

Тя допълни, че решението на НАТО във Вилнюс поставя началото на процеси, свързани със стратегическото планиране, военната помощ, военното планиране, въпроса за трансформацията на сектора за сигурност и въоръжените сили, приоритетите в сътрудничеството със съюзниците, съдържанието на самите гаранции за сигурност.

В интервюто Стефанишина каза също, че украинският президент Володимир Зеленски все още не е взел окончателно решение за пътуването си до Вилнюс.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха във Вилнюс НАТО трябва да постигне съгласие по план от три точки, който да доближи присъединяването на Украйна към алианса.

Той обаче не обеща, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли след края на военните действия в страната.