Германският концерн "Райнметал" (Rheinmetall) ще отвори в Украйна завод за бронетранспортьори в рамките на следващите 3 месеца. Това заяви изпълнителният директор на компанията Армин Папергер пред Си Ен Ен.

Най-големият производител на оръжия в Германия също ще обучава украинци да използват танкове и други бронирани превозни средства, произведени в завода, който ще бъде разположен в Западна Украйна.

"(Украинците) трябва да си помогнат сами – ако винаги трябва да чакат европейци или американци да им помагат през следващите 10 или 20 години... това не е възможно", каза той.

Компанията съобщи по-рано през тази година, че се надява да отвори фабрика за бойни танкове на стойност 200 милиона евро на украинска земя, способна да произвежда около 400 танка годишно. Папергер уточни в четвъртък, че работниците във фабриката ще строят и ремонтират бронетранспортьори Fuchs.

"Райнметал" ще управлява завода в партньорство с "Укроборопром" - украинска държавна отбранителна група, която също ще притежава съоръжението. През май компаниите обявиха споразумение за увеличаване на "капацитета на отбранителните технологии" на Украйна.

Папергер увери, че фабриката може да бъде защитена от руска атака.

"В момента има много заводи, които произвеждат военни стоки (в Украйна). Това е просто още един - и ние можем да защитим и него", каза той.