Прокуратурата, която шумно обяви ареста на "корумпиран" съдия от Търговище, не е пратила искане да бъде отстранен.

Така Мирослав Митев от Окръжен съд-Търговище си е съвсем обичаен съдия, тъй като само повдигането на прокурорско обвинение не го лишава от качеството му на действащ магистрат.

Това стана ясно днес на заседание на Съдийската колегия на ВСС, която също бе единодушна, че няма... какво да направи.

Както и Клуб Z писа, на 28 юни прокуратурата в София (която "наследи" специализираната в разследванията срещу магистрати, б.р.) обяви, че е задържан съдия, който лично взел 5000 лв. кеш от осъден на първа инстанция. Парите са намерени в личния му автомобил. Обещанието било да бъде благосклонна присъдата към него на Окръжен съд, а за човека това е важно, защото и в момента бил в изпитателен срок на друго условно наказание.

След интензивната работа на на СГП, КПКОНПИ и ГДБОП днес работата стигна и до Висшия съдебен съвет. Той е сезиран от съдята докладчик от първата инстанция - СГС, който остави колегата си в ареста. 

Докато обаче темата стигне до кадровиците, втората инстанция е променила задържането под стража на 3000 лв. парична гаранция.

Така днес председателят на ВКС Галина Захарова изчете, че, доколкото знае, "колегата си е в Търговище и в съда са предприели всички небоходими организационни мерки – включително и с общо събрание за решаване на организациония проблем."

Опитите на Клуб Z да се свърже с говорителя на ОС-Търговище - какви са "организационните мерки", засега удариха на камък.

Както обаче казва Законът за съдебната власт,...

"Когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, съответната колегия на Висшия съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство. Главният прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор прави мотивирано искане за временно отстраняване от длъжност..." и т.н. (чл. 230, ал.1 ЗСВ)

Такова мотивирано искане обаче от главния прокурор просто няма. Отделно, че както става ясно то закона, то е само опция - "може да го отстрани".

Съветът бе единодушен, че при това положение единствено е в състояние "да приеме за сведение" историята със съдия Митев.

"В настоящия момент не са налице основания за друга реакция", каза Галина Захарова.