Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че уважава решението на украинките да не се ръкуват след мач с представителки на Русия и Беларус на "Уимбълдън" и останалите турнири от тура.

Организацията добави, че смята поздрава с ръкостискане за лично решение на всяка спортистка.

"След няколко недоразумения на турнира "Уимбълдън", WTA би искала да изясни ръкостискането след мача. Поради продължаващите военни действия, WTA уважава позицията на украинските спортисти да нарушат традицията да се ръкуват със съперници от Русия и Беларус, тъй като това е лично решение на всеки. Феновете на тениса са едни от най-добрите в света и ние им благодарим за тяхната страст и отдаденост, както и за тяхното разбиране и уважение към спортистите", се казва в изявлението.

Повод за реакцията станаха последните мачове между тенисистки от замесените във войната страни. Имаше такива случаи с Елина Свитолина (Украйна), Дария Касаткина (Русия) и т.н. на "Ролан Гарос" и турнири на трева. За последно онзи ден Свитолина отказа да поздрави Виктория Азаренка (Беларус), която пък не я изчака на мрежата, но й вдигна ръка. Въпреки това бе освиркана.

Самата Свитолина коментира, че ясно е заявила още през м.г., че няма да поздравява тенисистки от Русия и Беларус, докато има война. И призова WTA да се намеси, официализирайки липсата на ръкуване - за да не се счита за неспортсменско и състезателите да се поставят с неловки ситуации.

Азаренка обясни, че уважава позицията на Свитолина, въпреки това решила да й вдигне ръка. 

Гледните точки и на двете бяха подкрепени от руския тенисист и номер 3 в световната ранглиста Даниил Медведев. Арина Сабаленка пък се изказа "за" предложението на Елина Свитолина.

Какво предстои на четвъртфиналите?

Маркета Вондрушова (Чехия) стана първата полуфиналистка след победа срещу Джесика Пегула (САЩ) с 6:4, 2:6, 6:4. За място на финала тя ще се изправи на Свитолина, която се преодоля Ига Швьонтек (Полша) - 7:5, 6:7(5), 6:2. Полякинята отново се провали на "Уимбълдън".

Утре в повторение на миналогодишния финал ще спорят Онс Жабер (Тунис) и шампионката Елена Рибакина (Казахстан), а също така Мадисън Кийс (САЩ) и Арина Сабаленка (Беларус).

Същата е фазата при мъжете, така тази вечер ще знаем първите полуфиналисти. Те ще бъдат определени от срещите Яник Синер (Италия) - Роман Сафиулин (Русия, макар че се състезава неутрално) и Андрей Рубльов (Русия, но същия статут) - Новак Джокович (Сърбия).

В сряда са сблъсъците Карлос Алкарас (Испания) - Холгер Руне (Дания) и Даниил Медведев (Русия) - Кристофър Юбанкс (САЩ).

Прави впечатление наличието на трима руснаци в топ 8 при мъжете, след като през 2022 г. организаторите им забраниха да участват, както и на беларусите. Изненада е присъствието толкова напред в турнира на Сафиулин и Юбанкс. И двамата за първи път са в тази фаза в надпревари от Големия шлем.