Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендардски" отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - 484,550 точки от максимум 500 точки.

Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите от осми клас, което беше публикувано днес от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Двете момичета, които са пълни отличнички, са приети в СМГ и в Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, каза за БТА д-р Ваня Кастрева - началник на РУО в София град.

Тя съобщи, че в подредбата на първите десет гимназии в София през тази година има разместване, като за първи път Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов" е в първата десетка. През миналата година НПМГ беше на 12-о място, а сега е на девето място. 51-о Средно училище "Елисавета Багряна" през миналата година беше на десето място, е сега преминава на осмо място. Девета френска езикова гимназия "Алфонс дьо Мартин" от осмо място преминава на десето място. Това е разместването, като в първите седем училища няма промяна, обясни за БТА началникът на РУО в София-град.