От поредни протести днес е блокирано движението в района на парламента. Синдикалистите, които са на място, опънаха дълго знаме, за да заградят жълтите павета от страната на храм-паметника "Александър Невски". До това се стигна като израз на несъгласие с начина, по който от полицията указват да проведат протеста си, казва пред БТА вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов.

Работници и служители от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), "Национално тол управление" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР излязоха на протест пред служебния вход на парламента тази сутрин. Демонстрацията е организирана от КНСБ, която от вчера започна протестни акции с искане за по-високи доходи за работещите в обществения сектор.

Венелин Йорданов от "Националното тол управление" - сектор Монтана каза за БТА, че настояват за 30% увеличение на заплатите от 1 януари т.г. По думите му това са 7,5 милиона лева необходими средства.

Има голяма събираемост на тол такси, а служителите във ведомството работят на 12-часов режим, сумарно работно време, "което предполага специфични условия на труд", казва той.

Засега протестиращите посрещат депутатите и им представят исканията си. Според Капитанов шестието има намерение да тръгне към "Орлов мост".

Заявката на финансовото министерство е, че няма да се увеличават заплати там, където вече е имало увеличение миналата година.