Американският президент Джо Байдън днес е на посещение във Финландия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Визитата в най-новата страна членка на НАТО е последен етап от обиколката на държавния глава в Европа.

Американският президент пристигна в президентския дворец в Хелзинки, където се срещна с финландския си колега Саули Нийнистьо. Малко преди Байдън там отиде и новият финландски премиер Петери Орпо.

След това започна среща с ръководителите на правителствата на северните държави Дания, Норвегия, Швеция и Исландия. Основната тема на разговорите е по-тясното сътрудничество в областта на сигурността, климата и технологиите. 

Посещението на Байдън във финландската столица ще завърши със съвместна пресконференция с Нийнистьо.

Това е първата визита на действащ президент на САЩ във Финландия след тази на Доналд Тръмп преди пет години.

Байдън пристигна във Финландия от Литва, където участва в срещата на върха на НАТО.

Финландия официално стана член на НАТО в началото на април. Съседна Швеция, която кандидатства заедно с нея миналата година след руската инвазия в Украйна, също може да се надява скоро да се присъедини към отбранителния алианс, след като тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи за присъединяването ѝ, отбелязва ДПА.

Финландия е страната от Европейския съюз и НАТО с най-дълга граница с Русия - около 1340 километра.

След нейното присъединяване към алианса външната му граница с Русия се увеличи повече от два пъти. В най-близката си точка тази граница се намира само на около два часа път с кола от Хелзинки, но Байдън няма да я посети по време на визитата си, посочва ДПА.