"Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива.

Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество."

С тези "обединителни" думи президентът Румен Радев "откри" днес пилона с българския флаг на Роженските поляни, предизвикал толкова полемика "за" и "против" през изминалия месец. Радев е патрон на инициативата, която в неговия "мандат" като глава на служебно правителство като дарители се включиха редица държавни структури.

Пилонът е кръстен от инициаторите Паметник на Обединението.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения - припомня БТА.

По-рано през деня българският флаг бе осветен в църква - поставен "в насипно състояние" на пода. Което възмути множество граждани.

Цялата реч на Румен Радев - вижте ТУК.