Парламентарната група на ПП-ДБ се срещнала с управителя на БНБ Димитър Радев и му задала безумни въпроси от типа на "може ли да сложим на еврото образа на св. Иван Рилски с християнски кръст?"

После решили, че "гледат в една посока" и ще го подкрепят.

Ето част от истинските въпроси, които трябваше да му зададат:

1. Защо БНБ разреши продажбата на Общинска банка на акционер, който няма прозрачен капитал и структура на управление? Възможно ли е зад тази непрозрачна структура на собственост да стоят български политици-бизнесмени? Какви биха били последствията за финансовата стабилност на страната, ако тези политици-бизнесмени са обект на санкции от други страни, напр. "Магнитски"?

2. Защо БНБ не изрази мнение, когато финансовият министър Горанов прехвърли ББР на Министерство на икономиката като принципал и икономическият министър Караниколов и изпълнителните директори на ББР раздадоха близо 1 млрд.лв. големи кредити? (В това число кредитът на бизнесмен, който в момента подава документи за покупката на Токуда банк.).

3. Не Ви ли се струва странно, че Кирил Петков влезе в политиката чрез рекламата за борбата с проблемите в ББР, а в момента подкрепя преизбирането Ви?

4. Защо предложихте г-н Миленков за подуправител на "Банков надзор", като знаете #КОЙ предложи кандидатурата му за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФВБГ) преди това?

5. Защо не сменяте вече осма година г-жа Нели Кордовска от УС на ФГВБ, след като е известно как тя изтегли парите си от сметката си в КТБ в извънработно време и явно възползвайки се от информация, придобита по служебен път?

6. През 2020 г. ББР закупи акции на ПИБ на цена близо 80% над пазарната цена с цел рекапитализация на банката, за да може да се изпълнят изискванията на ЕЦБ за членство на страната ни в Банковия съюз. Вие, финансовият министър Горанов и Бойко Борисов твърдяхте, че ББР ще продаде тези акции и държавата ще спечели от тази операция. ББР не е продала акциите, държавата не е спечелила, а финансовото състояние на страната се влошава (големи бюджетни дефицити, нарастващ публичен дълг). Как държавата ще си възвърне тази инвестиция? Не подведохте ли българските граждани?

7. Защо казахте в парламента, че ЕЦБ ще направи компромис с инфлационния критерий за еврозоната, като знаете, че това е невъзможно?

8. Какво стана с целта за присъединяване през 2024 г., която бяхте обявили и така ли ще стане и с целта 1 януари 2025 г.?

9. Как ще изпълним критерия за инфлация, за да влезем в еврозоната през 2025 г., след като няма никаква антиинфлационна политика от бюджета и днес сме 5.4 процентни пункта над критерия? Пак ли ще чакаме за изключение, за което през февруари 2023 г. при посещението си в София зам.-председателят на ЕК Домбровскис каза, че е невъзможно да бъде направено?

10. Защо БНБ осем години няма комуникационна политика и не може да обясни на българското общество за потенциалните ползи и негативите от бързото присъединяване на страната към еврозоната?

11. БНБ има вероятно най-добре развитите икономически изследвания в страната. В управление "Емисионно" има дирекция и отдели, които изследват националната и международната икономика. Защо БНБ възпрепятства балансираното обяснение на въпроса за ефектите от еврозоната върху българските граждани и фирми?

12. Поддава ли се БНБ на политически натиск, да не участва компетентно и безпристрастно в представянето на потенциалните ползи и негативи от участието на страната в еврозоната?

13. Готова ли е ИТ инфраструктурата на БНБ за въвеждане на еврото в страната, както и инфраструктурата за замяната на лев с евро - трезори, машини за обработка на банкноти и монети, бронирани камиони? Вие твърдяхте, че ще сме готови за присъединяване през 2024 г., но в годишния отчет на БНБ няма нито едно изречение, което да дава оценка за необходимите инвестиции и степента на тяхната завършеност.

Това е малка част от истинските въпроси към Радев.

Вие допишете вашите.

---

Бел. ред. - текста на икономиста и политик Георги Кадиев препубликуваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.