Започва проверка срещу партия "Възраждане" за особено гнусен нацистки колаж, публикуван в социалната мрежа Telegram, на който е изобразен бившият външен министър Соломон Паси.

Софийска градска прокуратура е възложила съвместна проверка на ДАНС и ГДБОП за престъпление по чл. 162 и чл. 164 от НК. 

В изявление на прокуратурата се казва, че проверката се прави по сигнал на Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом". 

В хода на проверката трябва да се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители от 49-ото Народно Събрание проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана. 

"Щом не искаш руски газ, ела да ти пуснем от нашия"

Малко преди това от "Шалом" също съобщиха, че са подали сигнал срещу "Възраждане".

Мотивът е, че публикацията представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България. Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), пише в сигнала.

От "Шалом" обясняват, че публикацията на "Възраждане" представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице.

"Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни", пишат още от "Шалом".

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство, смятат от организацията.

Костадинов: Това не е официалният канал на партията

Колажът в социална мрежа, заради който „Шалом“ подаде сигнал в прокуратурата срещу партия „Възраждане“, не е в официалния канал на партията, каза лидерът на политическата сила Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според него колажът е коментар към публикация в група, която, по думите му, няма нищо общо с „Възраждане“. Имало две лъжи: първо - не ставало дума за официален канал на „Възраждане“ и второ - в група е, а публикацията и коментарът са на лице с инициали А.Р.

"Все едно някой с инициали А.Р. да влезе примерно в страницата на "Шалом", да напише някакъв антисемитски коментар и това да се припише на "Шалом". Затова ви казвам, че е клеветническа кампания и ние ще направим така, че сега ще пуснем право на отговор. И между другото се замисляме дали да не пуснем и сигнал в прокуратурата срещу "Шалом" за пропагандиране на расова и политическа омраза", каза още лидерът на "Възраждане".