В отворено писмо Атлантическия съвет призова новоназначените областни управители на София и Пловдив да премахнат паметниците на Съветската армия в техните градове. В София това е паметникът, известeн като МОЧА, а в Пловдив - т.нар. Альоша.

В писмото се припомня, че вече има подобни решения на местните общински съвети и всичко е в ръцете на областните управители. Изтъква се също така, че премахването трябва да стане още преди местните избори.

Копие до писмото е пратено до премиера Николай Денков и до външния министър Мария Габриел

Ето пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Атлантическия съвет на България

До областния управител на Област София
г-жа Вяра Тодева

До областния управител на Област Пловдив
г-н Илия Зюмбилев

Копие :

До министър-председателя
г-н Николай Денков  

До заместник министър-председателя и министър на външните работи
г-жа Мария Габриел

Уважаеми областни управители,

Всеизвестен факт е, че войната, която Съветският съюз обявява на България на 05.09.1944 г. няма нищо общо с войната срещу нацизма, защото докато България е част от Тристранния пакт, СССР поддържа легация в София, но ѝ обявява война, когато тя се управлява от доказани антинацисти, а първият съветски войник нахлува в нашата страна, когато България е вече във война с Нацистка Германия.

Затова паметниците, които прославят Червената армия като освободителка не са нищо повече от пропагандни инсталации на обявения за престъпен комунистически режим.

Днес те служат като фетиши на защитниците на Путиновата агресия срещу Украйна и на хибридната война, която от години Кремъл води срещу демократичния свят, в това число и срещу България.

Незабавното премахване на тези съоръжения е абсолютно необходимо.

То трябва да стане месеци преди местните избори, за да може въпросите свързани с миналото да не помрачават изборната кампания и тя да бъде насочена към проблемите на градовете и към бъдещите решения за развитие на нашата страна.

Столична община е взела решение за демонтаж на т.н. Паметник на Съветската армия още през далечната 1993 г. и през март т.г. то бе потвърдено.

Община Пловдив взема подобно решение на 10 април 1996 г. И в двата случая тогавашните правителства, представяни от областните управители не допуснаха тези решения на местните парламенти да се приведат в действие. По това време България е подложена на огромен натиск от Москва, но днес положението е съвсем различно

Уважаеми областни управители, обнадеждени сме, че най-после тези два важни поста в най-големите градове на България са поверени на представители на демократичната общност. Проявете нужната смелост и  решителност - решете незабавно този наболял проблем! Днес, когато в Народното събрание има стабилно демократично и евроатлантическо мнозинство, имате всички юридически и политически основания да премахнете омразните паметници на съветския поробител -  сега, веднъж и за винаги.

Очакваме смели незабавни действия!

Управителен съвет на Атлантическия съвет на България