Сергиите в подножието на новооткрития Пилон "Рожен" изобилстват от национални знамена. Най-много се търсят българските и знамената "Свобода или смърт", обясняват търговци. Интерес има към руските трикольори, които струват 14 лева. Това се казва в репортаж на БТА от събора в Рожен.

Бродирани магнити със сувенирни изображения от Рожен, български и руски национални знамена, реплики на Самарското знаме, чеверме за 70 лв. килограма, тениски и облекла с шевици, шишенца ракия с марка "Рожен" и лого на събора могат да се намерят в търговската зона на Роженския събор.

Сред пъстрото оживление от сергии и шатри се забелязват пунктове за събиране на подписи за референдум срещу "джендър идеологията", както и рекламен щанд на бързи кредити. Вижда се и паркиран автомобил на НАП.

Сувенирните опаковки със сливова ракия "Рожен“" се продават на цена от 4 до 10 лв., като  се очаква да бъдат особено търсени във вечерните часове на фестивала. След съборните надценки, продаваните на Роженските ливади кебапчета са около 2,50 – 3 лв., шишчето върви 4-10 лв., пържола – 9-12 лв., наливната бира е 3,50 лв., малка бутилка минерална вода – 2,50 лв., кафе – 3 лв. Палачинка или порция понички се предлагат за 7 лева. Сред необичайните табели се забелязва "рошав айрян", както е наречена напитка от овче мляко.

Колоритът на българските шевици се предлага както като извезани облекла, така и във вариант щампи върху тениски. Бродирана тениска с шевица се продава за 35-45 лв., копринен шал – 55 лева. Посетителите, които се задъхват от юлската жега, могат да намерят шапки за 15 лв. или забрадка с щампована шевица на цена от 10 до 20 лева. Комплект бронзови чанове се котират за 2250 лева.

Над 100 000 посетители са преминали през Роженските поляни от началото на събора досега, според данни от сдружението "Наследство в бъдещето". Всички хотели в Пампорово, Смолян и съседните населени места са пълни с туристи в дните на събора, който продължава до неделя.