Образователното министерство предлага нов график за изпитите за новата учебна година. Както и намаляване на броя на оценките по време на учебния срок.

Това съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков на брифинг във вторник.

Той уточни, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за националното външно оценяване през следващата година - датите за изпитите за седми и десети клас ще бъдат разделени. Досега те се провеждаха в един и същи ден - от 8 часа и 10 часа съответно.

Според министъра това разделяне ще позволи на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работите на учениците след седми клас.

„Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, за да има повече учебно време учениците да се подготвят за тях”, посочи Цоков.

Промените в графика щели да позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден.

"Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, добави Цоков.

Министърът отчете, че изпитът след седми клас комбинира две неща - оценяване на наученото, но и служи като вход за следващо училище.

"Дискутираме различни варианти, модули отделни за различни нива на изпита, може би трябва да направим среща с омбудсмана. Всяко дете трябва да бъде спокойно, че няма от един изпит да му се реши животът завинаги, а и родителите да бъдат спокойни", каза още той.

Кои са датите за изпитите

За изпита по български език и литература за седми клас е предложена датата 17 юни 2024 г., а по математика – 19 юни. Резултатите ще се очакват до 1 юли.

НВО по БЕЛ за десети клас се планира за 10 юни, а по математика за 12 юни.

За четвърти клас оценяванията ще са съответно на 27 и 28 май.

За 17 и 20 май са планирани матурите.

Допълнителните изпити по предмет по желание на учениците ще са в периода 22-31 май 2024 г. Втората изпитна сесия през август предвижда изпитът по български език и литература да е на 22 август, а втората задължителна матура - на 23 август.

Дните, в които ще има държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване за седми клас, отново ще са неучебни - това са 17 и 20 май, 17 и 19 юни.

Кога ще са ваканциите

И през следващата учебна година учениците ще имат пет по-продължителни почивки, освен лятната ваканция.

От 1 до 5 ноември 2023 г. през есента. 

От 23 декември 2023 г. и до 2 януари покрай Коледа и Нова година.

Между двата срока няма да се учи три дни - от 3 до 5 февруари.

Планира се пролетната ваканция да е девет дни - от 30 март до 7 април, включително, а учениците в 12-и клас ще почиват от 5 до 7 април.

По-малко оценки

Друга промяна, която се предлага, намаляване на минималния брой на текущите оценки - от четири на три. В чуждоезиковото обучение се изискват минимум 6-7 оценки за учебен срок. Ще търсим възможност тези допълнения да бъдат премахнати, да важи и за тях, каза министърът.

"Тези промени са продиктувани от това да търсим по-качествено образование за всяко дете, учителите да имат повече време, за това е и това намаляване на броя на оценките", добави той.

В организацията на процеса на обучението също се мислели известни промени, свързани с изследователската и проектна дейност на учениците.

"Тези промени се случиха по време на хибридното обучение в голяма степен, случват се и сега в много училища", обясни Цоков като обясни, че сред промените се предлага и възможност за съвместно преподаване на учители от различни дисциплини, както и за съвместно оценяване на учениците от няколко преподаватели при проектната и изследователска дейност. 

В плана за устойчивост има заложено строителство на осем училища в големите градове, за да може да се върви към едносменен режим на повече места.