Украинското контранастапление върви по-бавно от очакваното, призна в интервю за Би Би Си, командващият на сухопътните войски на Украйна генерал Олександър Сирски. 

Той обясни бавния напредък с гъстите минни полета, отбранителни съоръжения и опорни пунктове, изградени от руснаците около окупираните от тях територии в Източна и Южна Украйна. 

"Ние бихме искали да получим много бързи резултати, но в действителност това е невъзможно", каза Сирски.

По думите му обаче главното предимство на Украйна е в единството на военното ѝ ръководство и доверието на войниците един на друг. Това според Сирски контрастира с руската военна йерархия, която страда от междуособици.

Украинсата зам.-министърка на отбраната Анна Маляр съобщи вчера, че силите на страната ѝ са освободили нови 30 квадратни километра в Бахмутското направление и още 180 квадратни километра на юг.

Би Би Си отбелязва, че в интернет търсачките Сирски е описван като "най-успелият генерал на 21-и век". Той е водил успешната отбрана на Киев в началото на руското нахлуване и след това е планирал изнендващата операция, изтласкала руснаците около Харков. Сега на него са поверени действията в Източна Украйна. 

Сирски коментира доставката за Украйна на американски касетъчни муниции, които над 100 страни в света са забранили. Тези боеприпаси се състоят от десетки по-малки снаряди, които се разпръскват преди попадението и поразяват по-голяма територия. Според украинския генерал използването им ще нанася по-големи загуби в жива сила на противника и ще кара хората в Русия да питат властите: "Защо?" В същото време Сирски отбелязва, че страната му вероятно не би използвала такива боеприпаси, ако и Русия не ги използваше. САЩ и Русия не са част от международно споразумение за забрана на касетъчните заряди.

Би Би Си отбелязва, че за първи път от началото на войната украинските сили са се изравнили по численост с русите на източния фронт - по около 160 000 души. Тук са пристигнали и вече действат доставените от САЩ гаубици М777.