Китай прие нов закон, който ще ограничи навлизането на чуждия софтуер на местните пазари. Гласувано е ново условие към технологичните гиганти, което ги задължава да предоставят кода на своя софтуер, пише в. "Ню Йорк Таймс". Всички програмни продукти, които са разработени от международни компании, подлежат на щателни проверки, се казва още в закона. 

Документът, който съдържа 22 страници и е бил приет в края на 2014 г., е част от нова стратегия на китайското правителство, чиято цел е да обезпечи информационната сигурност на важните отрасли на икономиката.

Чуждите софтуерни компании се обявиха твърдо против решението. В писмо до Комитета по информационна сигурност на Китайската комунистическа партия те подчертават, че новите разпоредбни ще дадат конкурентно предимство на местните фирми.

Китайските власти влагат огромни ресурси в следенето на комуникациите в интернет и подхождат доста скептично към софтуер и уеб приложения, които не са произведени в страната, заради съмнения в шпионаж. Представители на Търговската палата на САЩ пък призоваха правителството за незабавен диалог. Те са обезпокоени от набиращата скорост тенденция под предлог "киберсигурност" властите на Китай да блокират възможността на външните компании да доставят софтуер на местния пазар. Освен това страната предявява и много по-строги изисквания и към доставчиците на оборудване, в сравнение с другите държави.

През 2014 година САЩ обаче затвориха своя корпоративен пазар за доставчиците на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE – две от най-големите китайски компании, заради съмнения за шпионаж. Китайците отговориха на това през май същата година със забрана за ведомствата и финансовите компании да ползват сървъри от IBM с твърдението, че в тях има "задни вратички" за спецслужбите на САЩ. Под забрана попадна и операционната система Windows, като същевременно правителството обяви план за преход към Linux.