Номинираната за български еврокомисар Илиана Иванова не е в конфликт на интереси.

Това установи днес на закрито заседание Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, след като проучи подадените от кандидатката документи. Самата Иванова не присъства.

Новината съобщиха за Клуб Z двама от българските й членове - Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Решението на парламентарната комисия ще бъде официално обявено по-късно днес. То означава, че Илиана Иванова може да се яви на изслушване на 5 септември пред комисиите по култура и по промишленост, изследвания и енергетика. А седмица по-късно предстои одобрение на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Тя е номинирана за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще поеме поста и ще наследи ресора на Мария Габриел, която стана вицепремиер и външен министър на България, а напролет ще стане премиер, поне такива са плановете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Проверката за конфликт на интереси е първа стъпка от процедурата за избор на еврокомисарите.

„Комисията взе изключително лесно това решение. През последните над 10 години г-жа Иванова е била или евродепутат, или член на Европейската сметна палата (ЕСП). Нейната дейност е прозрачна и тя получи подкрепата на абсолютно всички парламентарни групи“, изтъкна Емил Радев.

По думите му отношението към кандидатурата на Илиана Иванова е много положително.

Против нея не е гласувал нито един евродепутат, допълни Илхан Кючюк.