Годишната инфлация в Европейския съюз, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени, е спаднала до 6,4 на сто през юни от 7,1 на сто през май.

Същевременно инфлацията в еврозоната, отново на годишна основа, е намаляла от 6,1 на сто през май до 5,5 на сто през юни. Това сочат най-новите окончателни данни на европейската статистическа агенция Евростат, информира БТА.

Инфлацията през юни 2023 г., отнесено към същия месец на миналата година, е била 0,3 на сто и в ЕС, и в еврозоната.

Потребителските цени в България, измерени спрямо ХИПЦ, са се увеличили със 7,5 на сто през юни на годишна база, забавяйки възходящия си ход от май, когато нараснаха с 8,6 на сто. Така страната ни е заемала 11-тото място сред страните с най-висока годишна инфлация в ЕС през юни.

На месечна основа родните цени са били нагоре с едва 0,1 на сто, показват още данните на Евростат.

По методологията на НСИ годишната инфлация в България през юни е била 8,7 на сто. В сравнение с май 2023 г., през юни т.г. потребителските цени в страната ни са намалели за втори пореден месец, отчитайски спад с 0,4 на сто.

Най-слабо покачване на потребителските цени сред страните от ЕС са отчетени в Люксембург (1 на сто) и Белгия и Испания (1,6 на сто за всяка), докато най-значително са скочили цените в Унгария (19,9 на сто), Словакия (11,3 на сто) и Чехия (11,2 на сто).

В сравнение с май, през юни годишната инфлация е спаднала в 25 от 27-те страни членки на ЕС.

През юни най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната са имали храните, алкохола и тютюна (+2,35 процентни пункта, п.п.), следвани от услугите (+2,31 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+1,42 п.п.) и енергията (-0,57 п.п.).