Стабилизация в обществените нагласи през юли. Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори, макар че само 22% оценяват положително работата на правителството. 

Това показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+ и е по поръчка на вестник "24 часа".

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение, но 77 на сто неодобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец, коментират от "Тренд".

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Преобладават негативните оценки - близо две трети, или  64 на сто. Останалите нямат мнение.

Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната-Демократична България" (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Радев преди Зеленски - стабилизация

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, сегашното проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България е съвпаднало с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване, посочва агенцията.

ГЕРБ - 24,8 на сто, ПП-ДБ - 19,1 на сто

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24,8%) остава лидер с преднина от малко над 5 на сто от гласуващите. Следва я "Продължаваме промяната-Демократична България" с 19,1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори.

Третото място остава за "Възраждане" с подкрепа от 15,5 на сто от гласуващите, следвана от ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). "Има такъв народ" остава точно на прага на парламентарната бариера с 4 на сто от гласуващите.

Опцията "не подкрепям никого" продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6,3%.

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Почти толкова (23 на сто) не могат да преценят.

Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на "Възраждане" и БСП.

Във всяко месечно изследване "Тренд" мери и нагласите за икономическата перспектива според българите. След критично високите нива преди година заради инфлацията, в последните три месеца агенцията регистрира определено успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31 на сто - да се влоши, а 44% да остане същото.

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26 на сто са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.