Възнамеряваме конституционната реформа да е факт до Нова година, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. До тогава намерението е да бъдат избрани висшите съвети в различните колегии, да се избере нов главен прокурор - неща, които от 20 години хората чакат, каза той.

"Проектът на Конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, заедно да излезе и да го представи пред обществото, тогава има шанс. Аз знам и съм приел във времевата рамка до края на тази година това да е факт, защото има голямо значение и за Шенген, и за еврозоната", каза още Борисов.

В момента ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат свои отделни проекти за промени в основния закон.

Правителството не е идеално и всички са наясно какви щети нанася на всяка от партиите, но във външнополитически план работи добре, а обществото се успокоява, смята Борисов.

"Решението за концесията на "Лукойл" вече е взето, сега експертите, министърът на енергетиката и депутатите трябва да го извършат, спазвайки закона", заяви още той.

По повод думите на президента, че пристанището "Росенец" е отдадено по време на управлението на ГЕРБ коментира:

"Винаги съм твърдял, че ролята на президента като институция е обединяваща, но той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство, хареса му две години и половина еднолично да управлява".

Борисов разкритикува назначението на Ивайло Шотев от ПП-ДБ за заместник-министър на икономиката, защото имал роднини в "Държавна сигурност".

"Вчера разбрах за едно назначение в Министерството на икономиката и една реставрация на децата на ДС. За Ивайло Шотев. Баща му ми е приятел, но когато работех в пожарната, беше шеф на ДКМС на МВР. Да, някои ще кажат, че децата не носят вината на родителите си, но прави впечатление", каза още Борисов.

Той уточни, че това назначение не е съгласувано от ГЕРБ и е разбрал за него от медиите.