Стотици протестиращи щурмуваха рано тази сутрин шведското посолство в Багдад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Протестът е бил организиран от симпатизанти на шиитския религиозен лидер Муктада Садр преди очаквано изгаряне на екземпляр на Корана в Швеция днес.

На видеозаписи, публикувани в "Телеграм", се вижда как хора се събират около комплекса на посолството в 01:00 ч. местно време и го щурмуват час по-късно. На видеозаписи, публикувани по-късно, се вижда как се издига пушек от сграда, която е част от комплекса на посолството.

Швеция обяви днес, че ще повика за консултации временно управляващия на посолството си в Ирак, предаде Франс прес.

"Това, което се случи, е абсолютно недопустимо и правителството осъжда тези атаки по най-категоричния възможен начин“, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

„Иракските власти имат ясно задължение да защитават дипломатическите мисии и персонал съгласно Виенската конвенция“, подчерта Билстрьом.

"Очевидно е, че иракските власти сериозно са се провалили в своите отговорности", добави министърът.

Персоналът на посолството е „в безопасност“, съобщи шведското външно министерство.

Ако се случи, изгарянето на Корана, планирано между 13:00 и 15:00 ч. местно време в Стокхолм, ще бъде третото в Швеция от януари насам.

Предишните две подобни прояви предизвикаха поредица от осъждания в мюсюлманския свят и призиви за бойкот на шведски стоки, посочва АФП.

Осъждаме всички атаки срещу дипломати и служители на международни организации, се казва в изявление на шведското външно министерство.

Действията на протестиращите бяха разкритикувани и от иракските власти. Иракското външно министерство заяви днес, че осъжда "по най-суров начин" подпалването на шведското посолство в Багдад и призова силите за сигурност незабавно да започнат разследване, предаде Франс прес.

"Иракското правителство натовари компетентните сили за сигурност да проведат незабавно разследване и да вземат всички необходими мерки за изясняването на обстоятелствата около инцидента, както и за установяването на самоличността на извършителите", се казва в изявление на иракското външно министерство.

Иракското правителство също информира Швеция, че ще прекъсне дипломатическите си връзки със страната, ако шведските власти допуснат още едно изгаряне на Корана, предаде Ройтерс. 

“Иракското правителство информира шведския кабинет по дипломатически канали, че повтарянето под каквато и да е форма на инцидента с изгарянето на Свещения Коран на шведска територия ще наложи дипломатическите ни отношения да бъдат прекъснати“, се казва в изявление на властите в Багдад. 

В изявлението на иракското правителство се посочва, че лицата, проявили небрежност при охраната на дипломатическата мисия, ще бъдат подведени под отговорност. Освен това задържаните демонстранти ще бъдат изправени пред съда.