Избягала лъвица блокира днес южната част на Берлин. Над сто полицаи, няколко ветеринари и един хеликоптер издирват избягалия хищник през целия ден.

В четвъртък полицията в германската столица Берлин започна мащабно издирване на избягала лъвица. Предполага се, че тя се укрива в горите в южната част на града.

Полицията дежури заедно с ветеринарната служба и арендаторите на ловни площи. Службите за спешна помощ също са нащрек за животното и наблюдават региона с хеликоптери. Използват се и дронове и термовизионни камери. На мястото, на което лъвицата е биля видяна, се намират и ветеринарен лекар и двама ловци с оръжие.

Животното ще бъде обаче застреляно, само ако представлява непосредствена заплаха за хора в момента, в който го заловят. Иначе по процедура то ще бъде само приспано. Населението в южните части на града е помолено да се въздържа от разходки в горите там, съобщиха от полицията. Животното е видяно за първи път късно снощи от шофьор, който е видял как лъвицата разкъсва диво прасе.  Днес то е забелязано два пъти и от полицейски служители.

Властите помолиха детските градини в южните райони да не извеждат децата на разходка, жителите също са помолени да се въздържат от обиколки в горските части, а собствениците на домашни животни да разхождат питомците си с повишено внимание.

Не е ясно откъде се е появила лъвицата. Няма липсващи животни в зоопарковете или цирковете в Берлин и околността.