"Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и не допринасят за добрите взаимоотношения."

Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Даниел Митов от ГЕРБ. В комисията днес на извънредно закрито заседание имаше изслушване на шефовете на спецслужбите заради списък с имена, сред които и на българи, на украинския сайт "Миротворец". Събраната база данни е обявена, че е на лиза, които са врагове на Украйна.

"Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира", каза Митов.

Той добави, че ще бъде работено с Украйна, за да е ясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация.

Депутатите от комисията изслушаха днес председателите на ДАНС Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев , директора на Служба "Военно разузнаване" Венелин Венев и началника на НСО Емил Тонев.

"Сайтът е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, Европейската комисия, които във времето са имали инициативи, така че да ограничат действията на платформата, особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие", коментира Митов. Инициативите не са довели до резултата, каза още той, цитиран от БТА.

Според него е необходимо България да подкрепи подобен тип инициативи, за да се стигне до ограничаване на публикациите в сайта и начина, по който функционира. Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще информират депутатите.