Руски ракети поразиха зърнен терминал на земеделско предприятие в Одеска област, двама души са ранени, съобщи местният губернатор Олег Кипер, цитиран от Ройтерс.

„За съжаление, са поразени зърнените терминали на земеделско предприятие в Одеска област. Врагът е унищожил 100 тона грах и 20 тона ечемик“, заяви областният управител в социалната мрежа Телеграм.

По думите на Кипер и други украински представители терминалите са били атакувани с крилати ракети „Калибър“, съобщиха украинските агенции.

Според военния говорител Наталия Гуменюк те са изстреляни от Черно море и са летели на изключително ниска височина, поради което попаденията им фактически са станали едновременно с началото воя на сирените за въздушна тревога.

При руска атака срещу инфраструктурен обект в Полоховска област загинаха 4 души, а двама бяха ранени, предаде Укринформ, позовавайки се на Юрий Малашко, началник на Запорожката областна военна администрация.

"В резултат на нападението на руските военни срещу инфраструктурен обект в Полоховска област бяха убити четирима служители на възраст 29, 30, 33 и 43 години, а двама ранени бяха изпратени в медицинско заведение", се казва в съобщението на Малашко, публикувано в социалната мрежа Телеграм.

Общо през изминалото денонощие руската армия е извършила 80 атаки в 20 населени места в Запорожка област, допълва Укринформ.

Агенцията прави равносметка на руските атаки през изминалата нощ, информирайки за 33 съобщения за разрушаване на цивилни домове и инфраструктура.

Две деца - брат и сестра, са убити при руски обстрел по село Дружба, в община Торецк, в Донецка област, съобщи агенция Укринформ, като цитира публикация на началника на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко в "Телеграм". Загиналите са момче на 10 години и момиче на 16 години. Една жена е ранена.

"Две деца бяха убити от руснаците днес в Донецка област, в село Дружба. Около 3 ч. следобед руснаците подложиха селото на артилерийски обстрел. Един от снарядите порази двора, в който са били децата - момче на десет и момиче на шестнайсет години, брат и сестра. Раните им са били смъртоносни", написа Кириленко.

Той отбеляза, че възрастна жена е била ранена в същото село по време на обстрела. Тя е била откарана в болница. Кириленко отново призова родителите на непълнолетни да изведат децата си от опасните зони.

Генералният щаб на украинската армия информира във Фейсбук, че украинските сили продължават контраофанзивата си по направленията Бахмут, Мелитопол и Бердянск.

Отбелязва се, че на Бахмутското направление украинските войски продължават да провеждат настъпателни операции северно и южно от град Бахмут. В районите Орихово-Василовка-Парасковиевка и Клишчиевка-Андриевка продължават тежки боеве без промяна на позицията. Руснаците оказвали сериозна съпротива на опитващите се да напреднат украински войски.

Русия не се готви да атакува Черно море цивилни кораби въпреки твърденията на САЩ, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в коментар, публикуван от посолството му, предаде Ройтерс.

Вчера Москва заяви, че ще смята всички кораби, пътуващи до украинските пристанища, за потенциални превозвачи на военни товари, а държавите, под чийто флаг плават, за страни в конфликта на страната на Украйна. Това беше позицията, която Русия изрази, след като се оттегли от споразумението за предоставяне на възможност за безопасно преминаване – въпреки войната - на кораби, които изнасят украинско зърно. 

Коментирайки решението, Белият дом заяви, че Русия може да разшири обхвата на нападенията си срещу украински зърнени съоръжения, което може да включи и атаки срещу цивилни кораби в Черно море.

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 млрд. долара, предаде Укринформ, като цитира изпълняващия длъжността изпълнителен директор на УАЗ Серхий Ивашченко.

"През миналия сезон, от 1 юли 2022 г. до 30 юни тази година, износът на селскостопански продукти, а именно зърнени и маслодайни култури, донесе на украинската икономика повече от 20 млрд. долара. През предходния сезон той е бил над 22 млрд.  долара", каза той.

Ивашченко отбеляза, че при нормални обстоятелства украинските зърнопроизводители биха могли да очакват по-големи суми, по-специално 25-27 млрд. долара. Според него украинските фермери са загубили над 1 млрд. щатски долара само заради престоя на корабите със зърно.

Ивашченко припомни също, че до 15 септември има забрана за внос на някои видове селскостопански продукти от Украйна в пет държави от ЕС. Но транзитът на украинско зърно през тези страни не е забранен.

Шефът на УАЗ обясни също така, че традиционните пазари за селскостопански продукти на Украйна не са в съседните страни, а в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочва украинското зърно.

БТА