Депутатите приеха на първо и второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С този законопроект се прекратява концесията на пристанище "Росенец".

Предложението беше внесено от ГЕРБ – СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната.

Освен това те посочват, че със законопроектът се имплементират санкциите, наложени с Регламент на ЕС срещу войната, а и в обхвата на санкциите попада и концесията на "Росенец".

От БСП и "Възраждане" се обявиха против законопроекта с мотива, че така се нарушава националният интерес.

Кпгато депутатите поискаха да приемат текстовете и на второ четене това срещна всякакви обструкции от "Възраждане", като депутатите от тази партия включително обграждаха парламентарната трибуна. След поредица от разправии на няколко пъти бе дадена почивка. Все пак текстовете бяха изчетени.

По време на целия дебат от "Възраждане" отправяха от трибуната заплахи с наказателна отговорност за националното предателство.

Цончо Ганев намекна, че когато "Възраждане" дойде на власт днешните управляващи, които не са недосегаеми, вероятно ще отидат на остров в средата на Дунав. Той очевидно имаше предвид Белене, където е имало лагер по времето на комунизма.

В крайна сметка текстовете все пак бяха приети и на второ четене.