Парламентът реши да предостави на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и резервни части от МВР.

Вносителите увериха, че няма да се намалят бойните способности на армията и че 32 държави са предоставили военна техника на Украйна.

Стигна се до словесни престрелки между ГЕРБ и БСП изнасяно ли е оръжие за Украйна докато Корнелия Нинова е била министър. Нинова заяви, че вече е спечелила дела за тези твърдения.

Вносителите на предложението обясниха, че ще разсеят няколко мита.

"Не е вярно, че ще намалим бойните способности на армията и че помощта, която оказваме ни струва скъпо. До момента веднъж сме оказвали помощ - 20 милиона лева, а Украйна е купувала от нашите военни заводи техника за 5 милиарда", обясни Ивайло Мирчев- депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Мирчев изтъкна още, че 32 държави са дали военна техника на Украйна.

"През декември от САЩ е получено писмо, че ни дава милиони помощ, но служебното правителство, явно от страх да не влезем във война, не е приело. Украйна стои на пътя на Путин преди да тръгне към нас. Щом даваме оръжие на Украйна, влизаме във война с Русия - този мит е развенчан. Президентът предостави боеприпаси и не влязохме във война. Надявам се президентът да се е успокоил".

Това каза още Мирчев. Според "Възраждане" обаче върви процес на разоръжаване на България.

БСП попитаха колко струва техниката, която предоставяме и изтъкнаха, че няма анализ.