Украйна ще получи американски изтребители Ф-16 до края на тази година, пише "Политико" , позовавайки се на изказване на говорителя на Националния съвет за сигурност на САЩ Джон Кърби пред "Фокс нюз".

САЩ обсъждат и доставка за Украйна на далекобойни балистични ракети ATACMS каза на брифинг президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Той каза, че последната дума за тези доставки ще има президентът Джо Байдън.

Украйна отдавна настоява за тези видове оръжия, за да преодолее настоящото руско превъзходство във въздуха и за да може да нанася удари в дълбочина по важни цели. САЩ досега бяха резервирани, посочвайки, че западните изтребители предполагат дълга подготовка, а далекобойните ракети могат да доведат до неконтролируема ескалация на войната, ако Украйна ги използва срещу руска територия. 

Обучението на украински военни пилоти на Ф-16 се очаква да започне идния месец в Дания.

Кърби предупреди, че изтребителите Ф-16 сами по себе си едва ли ще променят хода на войната. Съливан потвърди думите му, че администрацията на Байдън прави всичко по силите си доставките им да станат възможно най-бързо.