Български войници на редовна служба или резервисти не са участвали на конференцията на транссексуалните военни в САЩ миналата година. Това заяви от трибуната на Народното събрание министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос, зададен от депутатката от АТАКА Калина Балабанова в края на парламентарния контрол днес.

През октомври миналата година във Вашингтон, САЩ, се проведе първата голяма среща на американска земя между транссексуални военни от 18 държави, в които е законно хората с алтернативна сексуална идентичност да служат в армията.  По време на конференцията, наречена "Перспективи на трансексуалната военна служба по земното кълбо",  офицери от Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Швеция, Канада, Холандия и други държави обсъдиха забраната в САЩ, която изисква ако един войник бъде разкрит като транссексуален, моментално да бъде уволнен.

В изложението на въпроса си Балабанова подчерта, че в САЩ има 15 000 (всъщност са с около 450 повече) военни транссексуални, а в българската армия - само 13 860 щика. Не стана ясно каква е връзката между тези две цифри.

Тя зададе още 2 въпроса в днешния парламентарен контрол - какво е мнението на министъра за такива форуми и колко струва на данъкоплатеца справката дали български войници са присъствали на конференцията. Последният въпрос, както тя поясни, е поради обвинение във Фейсбук от страна на парламентарния секретар на МО от Реформаторския блок Пламен Даракчиев, който е пуснал статус, че въпросът й струвал годишната пенсия на двама пенсионери.

Балабанова изтъкна, че множество български избиратели считали присъствието на български войници на подобен форум за опетняване честта на българската армия, но не поясни откъде има тази информация и за чии избиратели става въпрос.

Министърът отговори кратко на първия въпрос, но Балабанова не беше доволна и поиска реплика:

Господин министър, този въпрос е много важен, защото показва позицията на Министерство на отбраната по отношение на евроатлантическите ценности. Вие не отговорихте на въпроса - каква е вашата оценка за такъв тип форуми? Какво представлява евроатлантизма?

"Това се оказа, че са офицери травестити, може би некрофили, зоофили, хомосексуални. Разберете, че ценностната система на българина не е такава. Не се съгласявайте българската армия да бъде унижавана и деморализирана. В българската армия и във всички българи са заложени християнски ценности."

Балабанова на практика сложи в един пакет транссексуалността (което е сексуална идентификация) със хомосексуалността (което е сексуална ориентация) и с некрофилията и зоофилията (които пък са престъпления по Наказателния кодекс в повечето цивилизовани държави).

Дупликата на министър Ненчев гласеше:

"Госпожо Балабанова, вие очаквате от мен да коментирам участието на чужди военнослужещи в конференция, която очевидно се е състояла. Аз отказвам да направя това, това не е моя работа, отговарям само за българските военнослежущи."