В предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" за изменения в Конституцията, освен разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета и ограничаване на правомощията на главния прокурор, са предвидени и мерки за ограничаване на статута на служебния кабинет, както и изрично вписване на 24 май като национален празник.

Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в интервю за БНР, час преди предвиденото за днес официално представяне на текстовете.

Както е известно, ДБ оттдавна предлага разделянето на ВСС на съвет на прокурорите и на съдиите, както и по-засилена парламентарна квота в прокуроркия съвет и по-силна съдийска при съдиите.

Очаква се да бъде представено и ограничение по отношение на главния прокурор - да се премахне методическото ръководство, което сега е в неговите ръце, както и надзорът за законност.

Ще бъде вписана и индивидуалната конституционна жалба.

Ще има атекстове и за това как да се ограничи ролята на служебния кабинет, посочи днес Христо Иванов, но не даде подробности. 

ПП-ДБ обаче щели да "надграждат" идеята на ГЕРБ - 24 май да стане национален празник. Ще бъде вписан "по логиката на" чл. 3 на основния закон, който гласи "Официалният език в републиката е българският". По думите на Иванаов това ще е знак, че просвещението е основна кауза на българската държавност. Предвижда със закон да се уредят всички останали официални празници, включително 3 март, който трябва да запази своя статут, смята Иванов.

"Ние даваме нашата версия за текствоете, но те стъпват на факта, че има широк консенсус, съвпадащ с необходимото мнозинство. На база на тези предложения, ще дойдат и такива на ГЕРБ и ДПС и в комисия ще се изработи общ проект", посочи още той.

Както е известно и ГЕРБ и ДПС имат свои проекти за изменения в основния закон, но ДПС няма 60 подписа, за да внесе своя. Така че ще бъде "приет за сведение". В крайна сметка трите формации решиха да не изготвят общ проект, който да внесат.

На въпрос дали от ПП-ДБ не са смутени от факта, че са зависими от ГЕРБ и ДПС, Иванов посочи:

"Да седим и да чакаме да бъдем представени единствено ние и тогава да направим важните промени, свързани с еврозоната и интеграцията в Шенген?"

"В парламента пет пъти опитахме на фона на абсолютно безпрецедентна криза, и двете страни да вземем цялата власт. Суверенът, народът, българските граждани не я дадоха на нито една от страните".

Очаквайте подробности