Китайският външен министър Цин Ган не е виждан на публично място от близо месец, което доведе до въпроси за местонахождението му, пише БНР.

Цин, смятан за довереник на президента Си Цзинпин, бе назначен за външен министър през декември 2022 г.

57-годишният дипломат е работил включително в китайското посолство в Лондон, бил е посланик във Вашингтон и е с отличен английски, отбелязва АФП. Спечелил си е репутацията на "воин вълк", прозвище, което се дава на ново поколение китайски дипломати, които отговарят остро на западните критики към Пекин. През 2020 г. той заяви, че имиджът на Китай на Запад се е влошил, тъй като европейци и американци, в частност медиите, никога не са приели китайската политическа система или икономическия възход на страната. С назначаването си за министър Цин имаше натоварен график с визити в Африка, Европа и Централна Азия, както и със срещи с чужди дипломати в Пекин.

Цин Ган не е виждан на публично място от 25 юни, когато се срещна в китайската столица с руския зам. външен министър Андрей Руденко. Отсъствието му две седмици по-късно от срещата на високо равнище ан АСЕАН в Индонезия вече предизвика учудване.Според китайското МВнР Цин Ган не е бил там поради "здравни причини".

Отсъствието на Цин предизвика вакуум в ръководството на китайското външно министерство. Визита на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел в Пекин бе внезапно отменена миналия месец. Според Блумбърг заради липсата на Цин и британския външен министър Джеймс Клевърли е отложил посещение в Пекин.

Цин Ган бе заместен отчасти от Ван И, първи дипломат на Китай, който е над външния министър в йерархията.

Пекин настоява, че дипломацията му функционира нормално, но докато външнополитическото министерство е без шеф от близо месец, мнозина се съмняват, че ситуацията не еобичайната, коментира АФП.