Бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че е бил сменен заради одитен доклад, свързан с КТБ.  Той уточни, че става въпрос за доклада за извършения одит на Фонда за гарантиране на влоговете в България.

"Това е един одит, който българската общественост очаква, защото той ще даде отговори на въпроси, които ни вълнуват вече близо 9 години. Първият е ефективен ли е бил контролът, осъществяван върху синдиците в банка несъстоятелност. Има се предвид КТБ.

Фондът е задължен да упражнява контрол върху действията на синдиците в тази банка", каза Цветков.

И допълни, че е важно да се знае дали са били адекватни действията в първите дни на несъстоятелността на банката и дали има опис на кредитните досиета.

Според Цветков и в момента този доклад не е приет, но е бил готов непосредствено преди освобождаването му.

"Апелирам към бъдещия председател на Сметната палата да предприеме всички действия, за да може одитният доклад да бъде приет от Сметната палата, както е предложен от одитния екип. Това е първата причина, поради която аз бях освободен", каза Цветков.

Според него друга причина за освобождаването му е наказателно производство срещу шефа на АПИ Георги Терзийски за незаконосъобразно възлагане на обществена поръчка за тол системата. Цветков коментира, че е щял да подпише наказателното постановление, ако не е бил освободен.

Третата причина, която Цветков посочи, е докладът за одита на Минарални бани - Хасково. Той заяви, че той е изпратен на прокуратурата и поради тази причина не може да бъде публикуван, но по думите му има конфликт на интереси на кмета и общински съветници, защото гласувализа продажба на имоти на свои роднини.

Цветков беше освободен с решение на 48-ото Народно събрание на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход", само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая "Нексо". В края на юни Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на 48-ото Народно събрание да освободи Цветан Цветков като председател на Сметната палата, но след това той не беше допуснат да се върне в институцията.

"Всички вие бяхте свидетели как противоконституционно бях освободен на 20 януари в рамките на 24 часа. Такова освобождаване на председател на Сметната палата има в два подобни случая в историята на международната организация на сметните палати. Единият в Сиера Леоне, другият в Доминиканската република", каза още Цветков.