Филмът "Барби" чупи рекорди в бокс офиса. Същевременно не чак толкова дълбоката история за най-известната кукла, която отива в света на хората и преживява екзистенциална криза, се оказа през особено горещото лято в центъра на безкрайни разнопосочни дебати за смисли и послания и даже разпали миникултурни войни. Едно от най-гласовитите възмущения дойде от лагера на консерваторите с коментари как посланието на филма е за потискане и обезличаване на мъжете.

Елон Мъск също се оказа сред критикуващите от този лагер. Той не пропусна да влезе в разговора за "Барби" с подигравателен коментар в Туитър (или онова нещо, което доскоро беше Туитър, а сега ни посреща с безличен "Х").

"Ако пиете по един шот всеки път, когато Барби казва думата "патриархат", ще припаднете преди да свърши филмът", написа той иронично.

Така милиардерът реагира на меме, което сравнява Туитър с "Барби", а новото име "Х" с "Опенхаймер".

Мъск е последният, който се присъедини към критиките в подобен дух - че това е лява пропаганда, за филма на Грета Геруиг с Марго Роби и Райън Гослинг, посочва "Холивуд рипорт". 

От компанията "Мател", производител на куклата, се опитват всячески филмът да не бъде възприеман през политически послания. Изпълнителната директорка Роби Бренър коментира, че това не е феминистки филм. В интервю пред "Тайм" Бренър изрази учудването си от подобна гледна точка.

"Кой твърди това? Не става въпрос дали е, или не е. Това е филм, който има толкова много неща в него", каза тя.

През уикенда особена популярен се оказа коментар на консервативния коментатор Бен Шапиро, който громи филма в "Ютуб" без да си поеме дъх в продължение на 43 минути, а видеото беше гледано над 1,6 млн. пъти.

"Основното послание на филма, политически, е, че мъжете и жените са от двете страни и се мразят. И буквално единственият начин, по който може да имаш щастлив свят, е жените да игнорират мъжете и мъжете да игнорират жените", възмути се той и предсказа, че скоро гледаемостта на филма рязко ще се срути.

В "Ню Йорк поуст" Пиърс Морган се оплака какво би станало, ако той опише по подобен начин жените, както са изобразени мъжете във филма. Щял да бъде не просто отхвърлен, "щях да бъда екзекутиран", добавя той.

"Филмът постига точно това, което иска -  матриархат като перфектния антидот на патриархата. Но всъщност това е точно същата концепция, която те искат да ненавиждаме", пише още Морган.

Друг виден консерватор, сенаторът от Тексас Тез Крус обвини филма, че се подмазва на Китайската комунистическа партия, "защото искат да направят пари като продават филма в Китай".

Джинджър Гаец, съпругата на републиканеца от Флорида Мат Гаец, направо призова за бойкот на филма, "пренебрегвал изцяло идеята за вярата и семейството".

Нито критиците, нито публиката обаче са на същото мнение. В "Rotten Tomatoes" има 90 процента позитивни оценки от критиците, същият процент одобрение идва и от аудиторията. Това е рядко съвпадение на мненията, филмът се превръща в блокбъстър без да става дума за история за супергерои или продължение на вече утвърден франчайз. Любопитно е единодушието на публика и критика и при другия филм, към който интересът е голям и тръгна по същото време, макар и твърде различен от "Барби" - "Опенхаймер" (с рейтинг от 94 процента).