На втората среща на върха "Русия-Африка", планирана за днес и утре, се очаква руският президент Владимир Путин да се опита да възстанови имиджа на Русия и да успокои африканските си партньори, част от които се притесняват от последиците на войната в Украйна, пише "Монд", цитиран от БТА.

Идеята на срещата е да се отрази положително на накърнения образ на руския президент и да бъде разсеяно впечатлението, че Русия е в международна изолация. Планира се срещата на върха "Русия-Африка", която ще бъде проведена в Санкт Петербург, да ни покаже един Путин в силна позиция, като това е свързано с опитите на руския президент да възстанови имиджа си пред африканските лидери, чийто континент е поставен в изчаквателна позиция заради турбуленциите, съпътстващи нахлуването в Украйна, пише френският вестник.

Очаква се Путин и лидерите на африканските страни да си направят обща снимка, която да стане въплъщение на идеята за "многополюсен свят". "Монд" обаче обръща на факта, че броят на африканските лидери, които ще вземат участие в срещата, ще е доста по-малък от този през октомври 2019 г., когато се състоя първият такъв форум. Френското издание твърди, че в срещата тази седмица ще участват само 21 африкански лидери, като изтъква, че през 2019 г. те са били 43.

Западните страни активно призоваваха африканските си партньори да не участват в срещата в Русия. На фона на тези призиви част от африканските лидери, като например президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, се отказаха от участие в последния момент. Източник от президентството на ДР Конго обаче подчерта, че решението на президента се дължало не на "натиска от страна на Запада", а на "проблем с графика на президента, който първо трябва да мине през Киев, а след това да отиде в Санкт Петербург". Източникът признава, че е имало прояви на натиск, но че те не са били "нещо твърде лошо или ново: има такива от началото на войната в Украйна".

Нахлуването в Украйна промени разположението на силите в Африка. Преди четири години на срещата в Сочи наблюдавахме една завоевателна Русия, която след четвърт век на отсъствие от Африка след краха на Съветския съюз, отново установи присъствие на тази континент. Моделът на присъствие беше безпрецедентен - посредством частната военна компания "Вагнер", натоварена с разграбването на африкански ресурси, и чрез операции за влияние в киберпространството.

Днес затъването на руската армия на фронтовете в Украйна, въпросите, свързани с предполагаемата уязвимост на властта в Русия, както и неблагоприятното икономическо въздействие на войната върху Африка (под формата на инфлация и липса на сигурност по продоволствените въпроси) са повод за съмнения в някои африкански правителства, обобщава "Монд".

Британският в. "Таймс" също обръща внимание на факта, че броят на африканските лидери, които ще участват на срещата на върха тази седмица, ще е по-малък от този през 2019 г. "Таймс" пише, че това ще е поредното "унижение за президента Путин, което още повече ще подрони усилията му да покаже, че нахлуването в Украйна и международните санкции не са успели да го изолират". Според британския всекидневник е показателно, че на срещата няма да присъстват лидерите на големи африкански страни като Нигерия и ДР Конго.