Лихвите по кредитите и депозите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас. Това потвърди пред БНТ управителят на БНБ Димитър Радев. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Гуверньорът на БНБ обясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни монетарни и фискални мерки.

"Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика", каза Радев.

Банките у нас преминават ежегодно през стрес тестове и незаисими оценки, а показателите им са над средните за ЕС.

"България е една от много малкото страни в Европа, в която не функционираха и не функционират руски банки. Нашият банков сектор на практика няма експозиции към Русия или руския банков сектор. Затова ефектите от войната в резултат на наложените сакнции на руския банков сектор не засегнаха по никакъв начин нашите банки", посочи Димитър Радев.

Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като обясни, че в момента паричният режим е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.