Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" започна пълна проверка на превозвача „Бозав" ЕООД, чийто камион причини тежкото пътнотранспортно произшествие на автомагистрала (АМ) „Тракия" на 26 юли, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, предаде БТА.

„Бозав" ЕООД е собственост на Динко Вълев (Динко от Ямбол - б.р.), станал известен преди години като "ловец на бежанци".

Инспекцията се извършва по разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който е изискал и цялостен анализ на дейността и ефективността на Изпълнителната агенция. 

При първоначалната проверка бе установено, че катастрофиралият камион е вписан в лиценза на фирма „Логтранс БГ" ЕООД, която притежава общо 12 товарни автомобили. Превозното средство е с изтекъл технически преглед на 10 април. Установен е и още един камион, който също е с изтекъл технически преглед на 9 март 2022 година. 

Впоследствие е констатирано, че камионът, причинил катастрофата вчера, е продаден през декември 2022 г. от „Логтранс БГ" ЕООД на фирма „Бозав" ЕООД. Фирма „Логтранс БГ" обаче не е изпълнила законовото си задължение в 30-дневен срок да отпише превозното средство от своя лиценз, за което ще бъде санкционирана. По тази причина незабавно е разпоредена комплексна проверка на цялостната дейност и на превозвача „Логтранс БГ" ЕООД.

Фирма „Бозав" ЕООД притежава лиценз за вътрешни товарни превози, като към лиценза са вписани четири товарни автомобила, от които само един има валиден технически преглед. Същият превозвач притежава още пет моторни превозни средства, които са регистрирани като пътна помощ, от които три нямат валиден технически преглед. Превозвачът не е включил съответния камион в притежавания от него лиценз, което съгласно законодателството се класифицира като нерегламентиран превоз и следва да бъдат наложени санкции. За последните две години превозвачът е санкциониран шест пъти, като при четири от случаите е констатирано извършването на нерегламентиран превоз на товари, а другите два са за претоварване и за непокрит товар. 

В хода на проверката е установено, че фирма „Бозав" ЕООД е с изтекла финансова стабилност на 18 февруари 2022 година. За това нарушение ще бъде съставен акт и временно ще бъде спряна дейността на превозвача с отнемане на заверените копия към лиценза, до отстраняване на тази нередност.

След приключване на комплексните проверки ще бъдат предприети всички необходими действия, съгласно законовите правомощия на агенцията, за санкциониране на отговорните юридически и длъжностни лица, допълват от Министерството на транспорта.

Вчера товарен автомобил, превозващ скрап в посока Бургас, спука гума. Водачът  изгуби контрол над тежкото моторно превозно средство, блъсна се в двете средни мантинели на АМ „Тракия“, след което се обърна на платното и затвори за часове наред за движение частта на пътя от пътен възел "Карнобат" до пътен възел "Стралджа". Засегнати бяха три леки автомобила.