Десетки екстремисти от Германия са заминали за зоната на бойните действия в Украйна от началото на руската инвазия миналата година, съобщи вътрешното министерство в Берлин в отговор на запитване на вестник „Велт“, цитиран от ДПА.

В публикацията, която ще излезе в неделния брой на изданието, но с която ДПА успя да се запознае предварително, е цитирано изявление на ведомството, според което службите за сигурност знаят за заминаването на 61 души, „свързани с екстремистка или политически мотивирана престъпна дейност“.

За 39 от лицата има реални индикации, че са напуснали Германия „с намерението да участват в бойните действия“. От тях 27 души са проруски настроени, а 12 - проукраински.

Сред установения кръг заминали за Украйна лица отчетливо преобладава групата на тези, за които властите имат конкретни данни, че са участвали във военните действия. Сред тях има както леви, така и десни екстремисти. Властите поставят повечето от тези лица в графата „повлияни от чужда идеология“.

Поради липса на достатъчно данни е невъзможно да се направи по-задълбочена разбивка на отделни групи, допълва министерството.

Поначало участието в бойни действия в Украйна е наказуемо, заяви пред вестника говорител на правосъдното министетство.

Това важи, „стига те да не участват в тях като наемници, а като бойци в състава на редовните въоръжени сили или на доброволчески подразделения и милиции“.

Но и това не би ги предпазило от разследване за възможни военни престъпления.

Според статията федералната прокуратура не е пожелала да коментира дали има образувани проверки по случаи на бойци, заминали да воюват в Украйна, пише БТА.