Група от 100 бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се е разположила още по-близо до беларуския град Гродно, намиращ се недалеч от полската граница, съобщи премиерът на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

"Обстановката започва да става все по-опасна. Най-вероятно бойците на „Вагнер“ ще действат под прикритието на беларуски граничари и ще помагат на незаконни мигранти да проникват на полска територия с цел дестабилизиране на Полша“, каза Моравецки на пресконференция в Гливице, Западна Полша.

„Най-вероятно ще се опитат да влязат в Полша, представяйки се за незаконни мигранти, а това крие допълнителен риск“, добави полският премиер.

В изказването си обаче той не посочи източника на сведенията си за движението на „Вагнер“. Антон Мотолко, основател на беларуския опозиционен проект „Хаджун“, който следи военната активност в Беларус, каза пред Ройтерс, че организацията му не разполага с никакви данни за дислоциране на вагнеровци по-близо до Гродно. Градът се намира близо до т. нар. Сувалски коридор, стратегическа ивица земя по полско-литовската граница, разделяща руския съюзник Беларус от анклава на Русия Калининград.

По-рано този месец Евгений Пригожин беше показан на видеозапис да посреща бойци на частната военна компания в Беларус. На него той има казва, че засега спират да воюват в Украйна, както и да събират сили за Африка - където участват в редица конфликти - докато междувременно обучават беларуската армия.

На следващия ден бойци на „Вагнер“ пристигнаха на полигона на 38-ма отделна десантно-щурмова бригада в района на град Брест, който се намира само на няколко километра от полската граница.

Прехвърлянето на силите на частната военна компания в Беларус беше част от споразумение, сложило край на метежа им през юни, когато установиха контрол над руски военен щаб, настъпиха към Москва и създадоха опасност от избухване на гражданска война в Русия, по думите на самия Владимир Путин.

Още от самото начало на инвазията на Москва в Украйна Полша се опасява, че войната може да се разпространи и на нейна територия.

По-рано този месец Варшава започна прехвърлянето на над 1000 военнослужещи към Източна Полша заради растящото безпокойство, че присъствието на бойците на „Вагнер“ може да доведе до повишаване на напрежение по границата, уточнява агенцията.