ГЕРБ се родиха като една своеобразна дясна "Сириза" – с харизматичен лидер, популистко говорене, обещание за 2000 лв. заплата, алтернатива на статуквото. Но днес ГЕРБ е статуквото. Това заяви бившият премиер, сега евродепутат, Сергей Станишев в Пловдив на семинар, организиран от Партията на европейските социалисти, на която той е председател.

Станишев смята, че днес България се управлява от правителство, "което е резултат на умората от един продължителен цикъл на противопоставяне, разделение, омраза и протести". "ГЕРБ спечелиха, не защото се носител на надеждата, а като по-малкото зло", казва соцлидерът.

Той отправи критики и към управленската програма на кабинета:

Ще живеем 4 години на кредит от бъдещето. Без идея как да се съживи икономиката, как да се привлекат инвестиции, как да се пребори ужасната, смазваща бедност на българите. Защото единствените цели на това правителство са оцеляването и "усвояването".

Както и срещу управляващата коалиция:

Не само моята оценка, но и на голяма част от европейските политически семейства е, че тази коалиция е безпринципна. В нея удобно съжителстват огън и вода. Да започнем от там, че три от субектите в нея се кълняха години наред колко са срещу ГЕРБ, каза още Станишев.

За съжаление днешното управление на ГЕРБ ще доведе България до още по-голямо неравенство, до огромна държавна задлъжнялост – само за една година 8 млрд. лв. нов дълг, по 1000 лева на всеки българин – кой реагира на този скандал?! Ще доведе отново до концентрация на обществения ресурс в ръцете на няколко фирми, независимо през какви трансформации или камуфлажи ще минат добре познатите ни стари играчи, обвързани политически с ГЕРБ, прогнозира твърди бившият премиер и бивш лидер на БСП.