Три товарни кораба, принадлежащи на гръцка, израелска и турско-грузинска компания, пристигнаха в един от украинските зърнени терминали в делтата на река Дунав в неделя, 30 юли, под наблюдение от самолети на НАТО и въпреки предупрежденията от страна на Русия, че ще ги третира като вражески, съобщава американския институт за изследване на войната (ИИВ).

Самолети на НАТО плътно са следвали корабите, които се насочили към Измаил, където се предполага, че  ще натоварят зърно, след което ще се върнат в Черно море и ще се отправят към чужди пристанища.

Най-малко четири военни самолета на НАТО са патрулирали в морето над тях: патрулен самолет P-8 на ВМС на САЩ, Challenger на армията на САЩ с радар за сканиране на повърхността, дрон RQ-4 на ВВС на САЩ и самолет на НАТО E-3 за ранно предупреждение. Нито един от тези самолети не носи конвенционални оръжия, но изтребители на НАТО, включително италиански Eurofighter и румънски F-16, са били в близост в Румъния.

Гръцкият и израелският кораб са преминали в посока украинското пристанище Измаил през Босфора, а турско-грузинският - от Северна Турция.

Екипажите на трите товарни кораба не са направили никакъв опит да скрият намеренията си. Всички те са били с включени радиорелета, които правят местоположението и курса си видими за всеки, който има достъп до интернет и уебсайтове за проследяване на кораби, се казва в сводката на ИИВ

На 17 юли Русия официално обяви оттеглянето си от зърненото споразумение, опитвайки се да го оправдае с новите взривове на  Кримския мост дни по-рано. В същото време Москва оттегли "гаранциите за безопасност" на корабоплаването в Черно море.

В същия ден президентът Володимир Зеленски предложи да продължи работата по зърнената сделка без участието на руснаците, заедно с Турция и ООН.

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, отвори три украински пристанища за износ на храни. Зърненият коридор работѝ от 1 август 2022 г. 

На 19 юли Русия обяви, че ще разглежда всички морски кораби, които се насочват към украинските пристанища, като "военни цели".

Министерството на отбраната на Украйна предупреди в отговор, че ще счита всички кораби, които отиват в руските пристанища в Черно море, както и в пристанищата във временно окупираните територии, "носещи военни товари с всички свързани с това рискове".

По-рано ръководителката на пресцентъра на Южните сили за сигурност и отбрана на Украйна Наталия Гуменюк заяви, че има признаци, че Русия се готви да блокира Черно море.

Тя каза още, че Русия може да имитира нападение от чужд кораб в Черно море или удар по самия кораб като част от операция под фалшив флаг, за което Държавният департамент на САЩ предупреди по-рано.