Украйна има план в случай, че Русия убие украинския президент Володимир Зеленски, пише "Политико".

В статията се казва, че украинските политици и анализатори не желаят да обсъждат публично тази „мрачна тема“, но планът съществува.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил следното в интервю за "Си Би Ес нюз" миналата година.:

„Украинците имат планове – за които няма да говоря или да навлизам в подробности – да осигурят това, което бихме нарекли „приемственост на правителството“, по един или друг начин“.

В материала се казва, че статусът на Зеленски като символ на праведната, според Запада, борба, способността му да моли и мъмри съюзниците си, докато не постигне своето, готовността му напористо да си пробива път към фотосесии и речи на първа линия в парламента – всичко това попада в "десятката".

Изданието пише, че в случай на убийство на Зеленски, Съветът на управляващите вероятно ще включва председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук, ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак, външния министър Дмитрий Кулеба и министъра на отбраната Алексей Резников. Валерий Залужни ще остане главнокомандващ.

Когато Зеленски беше попитан дали се притеснява от опит за убийство от Русия, той отговори, че не може да си го позволи.

„Ако постоянно мислех за това, просто бих се оттеглил в себе си, като Путин, който сега не напуска бункера си ... Разбира се, моята охрана трябва да мисли как да предотврати това и това е тяхната задача. Не мисля за това“, каза държавният глава.

Изданието пише, че конспираторите от Кремъл биха имали полза да прочетат статия, написана от учените Бенджамин Джоунс и Бенджамин Олкен за Националното бюро за икономически изследвания на Америка (NBER) относно въздействието върху институциите и войната на 59 убийства на национални лидери, извършени между 1875 г. и 2004г.

„Убийствата на автократи причиняват значителни промени в институциите на страната, но убийствата на демократи – не“, заключават те.