През изминалото денонощие в Русия неизвестни са направени опити да бъдат подпалени най-малко десет сгради на военни служби, предаде на уебсайта си Радио "Свобода".

Опити за подпалване на военни комисариати са регистрирани в различни градове: Санкт Петербург, Казан, Омск, Калуга, Можайск, Подолск (там са направени два опита за палеж наведнъж), Верхнеуралск (Челябинска област), Росош (Воронежка област), Волск (Саратовска област) и Копейск (Челябинска област). Това съобщават Телеграм каналите "База", "Сота" и "Астра".

Според "База" всички задържани са казали, че са били принудени да направят това от телефонни измамници. В повечето случаи опитите за палежи са извършени от жени. Никоя от тях не говори за политически искания.

В Копейск в нощта срещу 1 август 54-годишна служителка на завода за метални конструкции в Челябинск е хвърлила коктейл "Молотов" във военната служба за регистрация и вписване. Във Верхнеуралск и Можайск местни жителки са били задържани за опит да подпалят военна служба. В Калуга и Казан 78-годишна и 62-годишна пенсионерка се опитали да подпалят военните служби. Във Воронежка област е задържана учителка по история с коктейл "Молотов".

Тя твърди, че измамниците се представили за служители на Централната банка, като първоначално казали, че се опитват да вземат заем на нейно име, а след това (вече под прикритието на служители на реда) я убедили да подпали военна служба, за да задържат уж укриващ се там измамник.

При подобни обстоятелства в анексирания Крим беше задържана учителка по руски език. Твърди се, че жител на Феодосия е получил инструкции да подпали военната служба от определен "куратор", пише "ОВД-Инфо".

В Санкт Петербург след опит за подпалване на военна служба на ул. "Чайковски" е образувано наказателно дело за умишлено увреждане на чуждо имущество. Това съобщава интернет изданието "Фонтанка".

Предишната вечер полицията отцепи военната служба след съобщения, че неидентифициран мъж е хвърлил коктейли Молотов по вратите на сградата и след това е започнал да блъска портите на двора с колата си.

Нападателят е задържан и е прекарал нощта в ареста. "Фонтанка" не посочва името му, но се знае, че работи като шофьор в строителна фирма.

Мотивът за палежа, според съобщения в медиите, са обажданията на мъж, който се представил като офицер от Федералната служба за сигурност на име Колесников. Твърди се, че той е предложил да организира провокация, за да получи някои документи, свързани с Украйна, от военната служба.