Министерството на отбраната на Полша във вторник, 1 август, вечерта, потвърди, че два беларуски хеликоптера са нарушили въздушното пространство на страната по време на „учения“, предаде украинският уебсайт НВ.

Според пресслужбата на ведомството два хеликоптера са пресекли полската граница в района на Беловежа на много ниска височина, което е затруднило откриването им от радарните системи. Поради това сутринта от полската армия заявиха, че не са регистрирани нарушения на въздушното пространство.

Полското министерство на отбраната съобщи, че режимът на беларуския президент Александър Лукашенко е предупреждавал по-рано за ученията. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак инструктира да се увеличи броят на войниците на границата и да се "разпределят допълнителни сили и средства", включително бойни хеликоптери. НАТО е уведомено за инцидента.

Полското външно министерство съобщи, че ще извика шарже д'афера на Беларус за обяснение.

По-рано снимка на беларуски хеликоптери беше публикувана от полската доброволка Елиза Ковалчик. Местни анализатори установиха, че хеликоптери прелитат над центъра на Бяловежа.