Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе днес поредния си телефонен разговор с Владимир Путин. Двамата се договорили за скорошно посещение на Путин в Турция. Няма посочена дата.

Това съобщи днес Дирекцията по комуникации към турското президентство, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер. 

От пресслужбата на Кремъл също потвърдиха, че се подготовя евентуална среща в Турция.

По време на телефонния разговор двамата са обсъдили и вариантите за възобновяване на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Ердоган е посочил, че Турция ще продължи да полага активни усилия и използва дипломацията за възобновяването на действието на т. нар. зърнена сделка, по информация на турската държавна телевизия.

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка". 

"Спирането на действието ѝ за дълго време няма да е от полза за никого, а най-много ще пострадат слабо развитите страни, които имат нужда от зърно", казал Ердоган, като добавил, че цените на зърното са се повишили с 15 процента след прекратяването на действието на сделката от страна на Москва.

Пресслужбата на Кремъл потвърди „готовността на Москва да се върне към сделката за зърното, когато Западът изпълни нейните условия“, информира ТАСС. 

"Русия е решена да си сътрудничи с Турция и с други заинтересовани страни в разработването на варианти за доставка на руско зърно на нуждаещите се страни", е цитиран Путин.

Ердоган изтъкнал по време на разговора, че не трябва да се предприемат стъпки за ескалация на напрежението в рамките на руско-украинския военен конфликт, посочи ТРТ-Хабер.

Благодарил на Путин за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция.  Изразил задоволство от нарастващия интерес на руските туристи към Турция.

Днешният телефонен разговор между Ердоган и Путин е десетият от началото на годината. 

От началото на войната, която Русия започна с нападението над Украйна, Путин избягва задграничните пътувания, пише украинската агенция УНИАН. За него има издадена и заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага. Турската страна обяви плановете си да организира визита на Путин още през пролетта. Там той не е заплашен от арест, тъй като Анкара не е ратифицирала Римския договор и не признава решенията на съда в Хага.