Правителството на свое заседание днес взе решение за смяна на статута на Паметника на съветската армия - от публична държавна собственост в частна държавна собственост.

Решението е взето по предложение на областната управителка управител Вяра Тодева. Тя трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост.

"Министерският съвет на заседание днес прие решение, с което статутът на мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост", съобщиха в сряда от пресслужбата на кабинета.

Промяната в статута води към облекчаване на режима за управление на мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София, каквото е официалното название на спорния паметник, известен още и като МОЧА. Мемориалът от десетилетия е обект на разгорещение спорове какво да се случи с него, както и на искания да бъде разрушени, или да бъде преместен от центъра на София, тъй като е издигнат във възхвала на Червената армия, окупирала България през 1944 г. след обявяването на война от СССР и организирането на държавен преврат. Дълги години властите отлагаха решаването на този проблем.

На 23 февруари т. г. паметната плоча пред паметника бе разбита. От МВР съобщиха, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, за когото се твърди, че е ударил с чук по плочата. Паметникът трябва да бъде преместен, но не и разрушен, коментира след този случай Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тогава също зае позиция, каквато избягваше  през дългите години, докато беше премиер, и обяви, че плочата трябва да бъде премахната.  ГЕРБ дотогава отказваше да подкрепи подобни искания от "Демократична България".

На 9 март т. г. Столичният общински съвет прие доклад, с който възлага на кметицата на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост, от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от социализма или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.