Правната комисия на парламента заседава извънредно днес от 11:00 часа заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДН. Юристи обаче вече посочиха, че дефинирането на "интимна връзка" е доста размито.

„Категорично застъпвам тезата, че „интимна връзка” трябва да бъде в закона. Миналата година за първи път имаше внесен такъв текст, който отпадна в хода на дискусиите. По този начин ще се разшири обхватът на защитата. Ще се обхванат случаи на двойки, които не съжителстват, както и на непълнолетни лица”, коментира адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет пред Нова тв. 

Според нея обаче дефиницията има нужда от прецизиране.

„Аз лично не смятам, че въвеждането на термина „интимна връзка” ще помогне на жертвите на домашно насилие”, смята друг адвокат Пламен Борисов.

На същата позиция е и Ивета Анадолска. Спопред адокатката въвеждането на понятието ще създаде много повече проблеми и няма да реши никакви.

„За мен то е достатъчно неясно формулирано и не знам как може да се случи прецизирането”, подчерта тя.

"Реактивно поведение с политически подбуди"

Според Димо Гяуров казусът с момичето в Стара Загора не бива да става причина за пожарни действия.

"Не се правят такива промени в Наказателния кодекс, необмислено и на парче. В законопроекта има доста слабости. Когато посягаш да промениш дадено наказание, трябва да си даваш сметка, че променяш системата и баланса. Това е реактивно поведение с политически подбуди", коментира той пред "Твоят ден" по Нова нюз.

Според него за развитието на казуса с обезобразеното момиче не бива да бъде обвиняван Окръжният съд, а прокуратурата и разследващите полицаи.

По думите му пробацията е много по-добра възпитателна мярка от другите и не бива да отпада. 

Какви промени предлагат депутатите?

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта.

В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК. 

Освен двата проекта като точка в дневния ред е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт. В мотивите си държавният глава посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

До извънредното заседание на правната комисия и на парламента се стигна след случая в Стара Загора и натиска на обществото чрез протести в цялата страна срещу насилието. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста. Преди това обаче той беше пуснат на свобода от Окръжен съд-Стара Загора и това допълнително увеличи възмущението.

Диана Ковачева: Да има криминализиране на унизителното отношение

"Трябва да бъде криминализирано унизителното отношение, което влияе върху психиката. То не убива, а смачква достойнството. Извършителят на обезобразяването в Стара Загора не е имал намерение да убие, а да даде урок, който да държи момичето цял живот наясно, че тя е виновна. Точно срещу това ще помогнат моите предложения", коментира за "Твоят ден'' по Нова нюз омбудсманът Диана Ковачева преди началото на заседанието на комисията.

"Промените в НК са нужни, за да може случаи на унижение на жени да бъдат наказвани. В случая с момичето с 400 шева става дума за телесна повреда, която отчита тежестта на физическите наранявания, но не и унизителното отношение, което не застрашава живота, но смачква човешкото достойнство. Заради липсата на специален състав в НК, такива деяния не могат да бъдат санкционирани справедливо", добави тя. 

По думите ѝ трябва депутат да внесе нейните предложения, което ще стане след представянето им пред правната комисия на НС. "Поради спешния порядък няма да има време за обширно обсъждане. Промените трябва да бъдат внимателно приети, отговарят на общественото настояване. Затова НК е кръпка до кръпка", смята Ковачева.

"Нито една повече!”. С този призив и днес ще има протест срещу насилието пред Народното събрание.