Украински безекипажни катери атакуваха рано тази сутрин руска военно-морска база, намираща се в близост до руския пристанищен град на Черно море Новоросийск и бяха унищожени от руски бойни кораби, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Няма пострадали и материални щети при атаката срещу Новоросийск, заяви днес губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев, цитиран от руската информационна агенция РИА. Но видеоклипове в социалните мрежи, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, говорят, че атаката е била успешна и има повредени руски бойни кораби. 

Според украинският сайт НВ най-малко един кораб, десантният "Оленогорский горняк" е полуил пробойна и се е наклонил към единия си борд. Изданието помества снимка от Туитър:

Новоросийск е пристанище, с голямо значение за руския износ.

Атаката стана причина пристанищните власти на Новоросийск да наредят временно спиране на движението на всички кораби, съобщи Каспийският тръбопроводен консорциум, който е оператор на петролен терминал в района.

Руското министерство на отбраната заяви още, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили тази сутрин 10 украински дрона над Крим и са заглушили три дрона със средства за радиоелектронна борба.

Русия е изстреляла най-малко 1961 дрона по Украйна

Русия вече е изстреляла най-малко 1961 нападателни дрона "Шахед" срещу Украйна, по-голямата част от които са били свалени, заяви вчера в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ. 

"Като цяло терористите вече са изстреляли срещу Украйна най-малко 1961 дрона "Шахед", като значителен брой от тях са били свалени. За съжаление, не всички. Работим, за да сваляме повече - колкото се може повече. Работим, за да разполагаме с повече системи за противовъздушна отбрана. В частност, това е задачата на всеки един от нашите посланици, на всички представители на Украйна", каза Зеленски.

Зеленски призна корупция в набирането на войници 

Зеленски осъди "отвратителните" практики, разкрити по време на одит на украинските центрове за набиране на военнослужещи и обеща да урегулира системата като постави начело хора, които разбират значението на войната, предаде Ройтерс.

Зеленски изрази възмущението си от разкритата корупция по време на одита миналия месец, след станал известен скандален случай в черноморското пристанище Одеса.

"Проведохме подробен разговор", заяви Зеленски в своето телевизионно обръщение след среща с министъра на вътрешните работи Игор Клименко и ръководителя на службата за сигурност СБУ Василий Малюк.

"Разследването разкрива многобройни злоупотреби", каза Зеленски. "И те са откровено отвратителни."

Проверката на бюрата за набиране на войници е част от дългогодишна кампания за изкореняване на корупцията, която е изключително важна за присъединяването на Украйна към НАТО и Европейския съюз.

Зеленски заяви, че всички резултати от разследването ще бъдат оповестени публично и ще бъдат предмет на наказателно производство.

"Заключението е ясно: системата за набиране на персонал се нуждае от хора, които разбират стойността на защитата на Украйна", каза той.

"В центровете за набиране на войници трябва да работят хора, които са видели войната, преживели са я", добави той. "И такива, които, за съжаление, може да са  загубили крайниците си, но не и достойнството си и не Украйна. Нека да им благодаря."

Миналия месец беше задържан ръководителят на центъра за набиране на  военнослужещи в Одеса по обвинение в корупция и той е в ареста  в досъдебно производство. Той е обвинен в придобиване без обяснение средства, равняващи се на малко повече от 5 милиона долара. 

Според съобщения в украинските медии семейството му е придобило имот в Испания.

БТА