Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп днес пледира невинен пред федерален съд по четири обвинения, според които е участвал в заговор за отмяна на загубените от него президентски избори през 2020 г., предаде Ройтерс.

Тръмп не се признава за виновен, че е участвал в многостранна конспирация, за да преобърне волята на избирателите и да остане на власт въпреки загубата на изборите през 2020 г., което доведе до безпрецедентна атака срещу Капитолия на САЩ, предаде ДПА.

Тръмп се яви в съда във Вашингтон, близо до мястото, където на 6 януари 2021 г. бунтовниците за първи път нападнаха полицаи и премахнаха бариери на западната морава на Капитолия на САЩ.  Съдията информира Тръмп за максималните присъди по всяко от четирите обвинения: заговор за измама на Съединените щати, заговор за възпрепятстване на официално производство, заговор срещу правата и възпрепятстване или опит за възпрепятстване на официално производство.

Тръмп заяви след повдигането на обвиненията,  че това е "много тъжен ден за Америка", предаде Ройтерс.

"Това е преследване на политически опонент. Това никога не би трябвало да се случва в Америка", каза Тръмп преди да се качи на борда на самолета си, за да се върне в Ню Джърси след съдебното заседание.

Самият Тръмп е обвиняван, че използва държавната власт за политическа изгода. Първият от двата неуспешни импийчмънта срещу републиканеца Тръмп, през 2019 г., беше за оказване на натиск върху Украйна, за да разследва съперникът му Джо Байдън от Демократическата партия. Републиканците в Сената го оправдаха за тези обвинения, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп беше заобиколен от правните си съветници Джон Лауро и Тод Бланш, на които говореше от време на време. Но най-вече бившият президент седеше тихо, със скръстени ръце, докато чакаше да започне краткият процес в съдебна зала, посочва ДПА..

Специалният прокурор Джак Смит, който изготви обвинителния акт от 45 страници, седеше на първия ред от трите пейки, на които бяха настанени репортери, служители и представители на обществеността.