Охранителят Георги Георгиев от Стара Загора вече е с прецизирано и повдигнато обвинение във връзка с 18-годишната му приятелка Дебора.

Случаят предизвика огромно обществено възмущение, след като първо на младия мъж бе повдигнато обвинение за средна телесна повреда, след като нарязал тийнейджъката 21 пъти, блъскал й главата до степен да й счупи носа и я остригал.

Той като "средната телесна" не издържа в съда, той бе пуснат на втора инстанция.

Историята предизвика публични реакции, включително масови протести, както и и призиви за линч на прокурора и съдията. Затова държавното обвинение в спешен порядък му предяви второ обвинение - че се "заканил с убийство на Д.М.,  и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му".

Така вече - на база новото обвинние той бе задържан в ареста (заканата с убийство преминава границата на "леко престъпление", защото предвижда до 6 г. затвор, макар и без посочена долна граница, б.р.).

Днес от пресцентъра на прокуратурата съобщават, че наблюдаващият прокурор е прецизирал обвинението именно по това второ дело след нов разпит на свидетели.

Според новите доказателства той е отправял закани и лично към пострадалото момиче, и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа.

"До момента бе установено, че Г.Г. се е заканил на Д.М. по мобилно приложение на два пъти – на 24 и 25 юни 2023 г., за което той е привлечен като обвиняем. Според новите доказателства Г.Г. отправил заплахи към 18-годишната Д.М., лично и чрез мобилно приложение, още четири пъти от месец април 2023 г. до 25 юни 2023 г.", поясняват от прокуратурата.

Така деянията, за които официално му е повдигнато обвинние днес, стават шест.

След като в обществото се надигна сериозен ропот, и от държавното обвинение се отчитат по казуса:

"Към настоящия момент Г.Г. е привлечен като обвиняем по две досъдебни производство за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда на Д.М.

По двете дела са събрани категорични доказателства, че Г.Г. е извършител на деянията. Тези доказателства се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства  и биологичен материал и др.

Действията по разследването са в активна фаза."

По-късно брифинг даде и районният прокурор Таня Димитрова. Тя обяви, че на пострадалата е направен „допълнителен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи. Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване на лицето, в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог“, каза още Таня Димитрова, цитирана от БТА.

Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап "няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител", обясни още тя.

Ето и прессъобщението на държавното обвинение в оригинал:

По постъпили нови доказателства Районна прокуратура-Стара Загора предяви допълнително обвинение спрямо Г.Г. за закани с убийство, отправени към 18-годишно момиче

Днес, 4 август 2023 г., Районна прокуратура-Стара Загора повдигна допълнително обвинение спрямо Г.Г., на 26 г., по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д.М. – престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Наблюдаващият прокурор е прецизирал обвинението по воденото до момента досъдебно производство по горепосочения текст след направен анализ на допълнително събрани доказателства – разпит на свидетели.

Днес в 10.30 ч., пред процесуалните му представители, на Г.Г. лично е било предявено обвинение за това, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25.06.2023 г.,  в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на Д.М.,  и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Според събраните нови доказателства заканите са отправени лично към пострадалото момиче и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа.

До момента бе установено, че Г.Г. се е заканил на Д.М. по мобилно приложение на два пъти – на 24 и 25 юни 2023 г., за което той е привлечен като обвиняем. Според новите доказателства Г.Г. отправил заплахи към 18-годишната Д.М., лично и чрез мобилно приложение, още четири пъти от месец април 2023 г. до 25 юни 2023 г. , за което му е повдигнато допълнително обвинение в рамките на воденото досъдебно производство за закана с убийство. Това означава, че Г.Г. се е заканил с убийство на Д.Б. общо шест пъти.

Към настоящия момент Г.Г. е привлечен като обвиняем по две досъдебни производство за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда на Д.М.

По двете дела са събрани категорични доказателства, че Г.Г. е извършител на деянията. Тези доказателства се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства  и биологичен материал и др.

Действията по разследването са в активна фаза.