Става дума за мутанти. Да, ще използвам този термин за определение на една особена подгрупа от индивиди, които се родиха във времената след привидното сриване на комунизма. Някои ги нарекоха мутри.

Но по същество тази антропологична разновидност на човека беше породена, насърчена и пусната да безчинства сред хората именно от диригентите на Прехода от ДС.

Тези антропоиди бяха спортните кадри, бияческите отряди на бившата власт, която преди формално да сдаде властта ги развърза, въоръжи и направи безнаказани на мястото на разградените съдебни и правоохранителни органи на държавата. Те се превърнаха в “охранителните органи” в умишлено разградената безконтролност на този “Преход” на мястото на предишните тоталитарни официални опресори.

Те извършваха репресията над прохождащия частен сектор и рекета срещу всяка индивидуална инициатива за бизнес, тоест продължиха борбата “срещу капитализма” с нови средства. Така се превърнаха в отмъстителите на АБПФК (активните борци против фашизма и капитализма, б.р.), реванша на комунистите, които убедиха в крайна сметка една значима част от народонаселението, че “при Бай Тошо не беше лошо”, в сравнение с бияческата “демокрация”.

Биячът стана Законът. Мнозина от тях бяха борци и силови спортисти, “силоваки”, както биха ги нарекли техните постсъветски ментори и братя. Към тях се присъединиха цяло поколение имитатори, редовни посетители на залите за фитнес, наблягащи на мускулната маса и увеличаване на вратната обиколка. Напоследък, вместо златните ланци и вериги украсиха телесата си с татуси.

Мутантите развиха своя обособена култура и “професиите” им неизбежно гравитираха около “охранителни” агенции, чалготеки, разпространение на дрога и проституция. Те развиха своя ъндъграунд всред полицията, съда, адвокатурата, местната прокуратура, с която взаимно си правеха услуги и се протектираха. Те пребиваха и понякога убиваха, безчинстваха, вилнееха и с упоение се подрусваха в чалга ритмите на своето девиантно поведение, без страх от закон или наказание. Такова липсваше.

Поради това те станаха десетки хиляди по цялата страна и дадоха пример на следващото поколение имитатори всред най-младите, най-необразованите и най-податливи към насилие и лесен живот, които да запълнят редиците на криминалния разгул. Мутантите станаха норма.

Докато призваните да нормализират държавата се сражават на живот и смърт как да разделят прокурорската от съдийската колегия.

Ave Mutant, morituri te salutant!

---

Бел. ред. на Клуб Z: Препубликуваме текста от фейсбук с разрешението на автора му. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.