Хакери от Северна Корея са пробили компютърните мрежи на руската корпорация "НПО Машиностроения" - производител на балистични ракети, включително хиперзвукови, и космически сателити, съобщи Ройтерс.

Световната агенция е потвърдила доказателствата от анонимен източник с експерти по сигурността.

Според тяхната информация "елитен екип от хакери", свързан с властите в КНДР, е инсталирал шпионски софтуер в компютрите на предприятието в Реутов, близо до Москва, още през 2021 г.

Месеци по-късно Пхенян обяви серия пробиви в своята програма за балистични ракети - и макар да не е сигурно дали това е благодарение на информацията, събрана от хакерите, по всяка вероятност напредъкът е именно благодарение на тях.

Хакването на мрежите е станало известно след широко коментираната визита на руския военен министър Сергей Шойгу в севернокорейската столица. Руската компания и мисиите на Русия и Северна Корея в ООН не са отговорили на искането за коментар от Ройтерс.

"НПО Машиностроения" ("Научно-производствено обединение", б.р.) е един от водещите дизайнери на ракети, първо в СССР от 1944 г., после и в днешната Руска федерация. Компанията е разработила и междуконтиненталните балистични ракети УР-100Н, орбиталните ракети "Стрела", серия противокорабни ракети, и хиперзвуковата "Циркон".