През 2023 г. в Русия ще бъдат образувани повече наказателни дела за държавна измяна, отколкото през предходните 20 години, пише интернет изданиетио "Холод", цитирано от Радио "Свобода". Публикацията се основава на проучване на статистиката на такива дела през последните седем месеца.

Според изданието от януари до юли 2023 г. в Русия са образувани най-малко 82 дела за държавна измяна - това са само тези, които могат да бъдат намерени в открити източници. За цялата 2022 г. са образувани само 20 такива дела. В статията се подчертава, че действителният брой на наказателните дела може да бъде значително по-висок, тъй като Федералната служба за сигурност (ФСБ) не докладва всички такива случаи.

Изданието отбелязва, че за последно такъв брой дела по члена за държавна измяна са образувани само при управлението на  Йосиф Сталин. Дори в СССР след смъртта му е имало средно по-малко такива случаи, отколкото в днешна Русия.

"Холод" отбелязва, че „ако по-рано служители на отбранителни предприятия, военни и учени с достъп до държавна тайна са били изложени на риск, сега буквално всеки от тях може да бъде обвинен в държавна измяна“ и дори харесванията в социалните мрежи могат да станат причина за случая. В същото време често е почти невъзможно да се разберат подробностите по обвиненията - почти всички подобни случаи са класифицирани.

"Холод" цитира няколко примера за дела за държавна измяна, заведени срещу руски граждани, които не са били учени, служители на отбраната или политически активисти. Сред тях е 24-годишната Полина Евтушенко от Толиати, която е обвинена, че е публикувала в своя Инстаграм указания към войниците как да се предават в плен.

От 1997 г. до 2017 г. в Русия са произнесени присъди по 101 случая на държавна измяна - тоест става въпрос за пет случая годишно.

"Холод"също отбелязва, че докато 90% от случаите преди са били в Москва, след нахлуването в Украйна, случаите на държавна измяна и шпионаж са станали много по-чести в други региони, включително украинските територии, които Русия е обявила за свои. Според адвокат Евгений Смирнов в страната се образуват около 20 наказателни дела за държавна измяна на месец, тоест по едно дело на ден. През 60-те години съветските власти завеждат около 150 наказателни дела за държавна измяна годишно.

Делата за държавна измяна се образуват не само за предполагаемо разкриване на държавни тайни или сътрудничество с чуждестранно разузнаване, но и за „преминаване на страната на врага“, като правило говорим за факта, че разследването вижда в действията на заподозрените намерението да отидат в Украйна и да участват във войната на нейна страна. Адвокатите на "Първо управление" напоследък са получили много свидетелства, че задържаните са изтезавани с цел изтръгване на самопризнания.

Според изчисленията на "Холод" от 1 януари до 31 юли 2023 г. медиите съобщават за най-малко 22 присъди по дела за държавна измяна, всички от които са с осъдителни присъди. Само миналата седмица Радио "Свобода" съобщи за три присъди по този член.

Средният срок на лишаване от свобода е 11 години и половина в колония със строг режим. Има и по-дълги срокове, по-специално опозиционерът Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години по дело за държавна измяна и няколко други обвинения.

„В днешна Русия е почти невъзможно да се избегнат обвинения в държавна измяна. Единственият начин е да се изключи всякаква комуникация с чужденци, да не се четат и гледат новини освен държавните медии, да не се интересувате от нищо, да не питате приятели за нищо, да не публикува нищо в социалните мрежи и да не пътува в чужбина“, обобщава "Холод".